BUSTENI SKYRACE

Busteni SkyRace este evenimentul de alergare montana complet. Parte a seriei de concursuri organizate de Asociatia Sport La Orice Varsta, aparitia acestuia s-a datorat obiectivelor noastre de a face sport pe orizontala dar si pe verticala, oriunde si la orice varsta, de a contribui cu spirit si emotie la consolidarea comunitatii de alergatori montani, de a rasplati adecvat performantele sportivilor castigatori, dar si de a face din Busteni capitala sporturilor montane din Romania.

 

Prima editie a avut loc sub numele Vertical Trail Race Busteni in august 2013 si a fost inca de la inceput sustinuta de Primaria Busteni remarcandu-se prin dificultatea traseului cunoscut sub numele “Jepii Mici” in care concurentii se ajuta de lanturi, merg prin jgheaburi adanci sau pe marginea prapastiilor, urca trepte de piatra si sar peste izvoarele de apa intalnite in cale.

 


 

Editia a 2-a din 9 august 2014 a adus cresterea cu 50% a numarului de concurenti fata de 2013, in ciuda dificultatii traseului, alergatorii montani fiind din ce in ce mai mult interesati de cursele verticale, scurte si intense. Totusi recordurile stabilite in 2013 de Ionut Zinca (52 minute) si Iulia Gainariu (1 ora si 10 minute) au ramas neatinse.

 

In 2015 punem in practica idea marelui campion Ionut Zinca si astfel cursa Vertical Race din Busteni devine prologul evenimentului principal SkyRace, dupa modelul concursurilor de skyrunning cu traditie din Europa. Evenimentul devine complet si isi gaseste in sfarsit locul in peisajul extrem de variat al concursurilor de alergare montana din Romania. Atentie insa, Busteni SkyRace nu se adreseaza incepatorilor, ci acelora care isi doresc sa treaca de la etapa trailrunning la nivelul cel mai inalt al alergarii montane: skyrunningul.


Astfel, cu sloganul “Alearga in capitala muntilor!” va invitam pe 7-8-9 august la Busteni pentru a participa sau pentru a sustine participantii ce vor lua startul la Busteni SkyRace, cel mai nou eveniment al asociatiei Sport La Orice Varsta.
Vineri 7 august 2015 urcam la Vertical Race, sambata 8 august 2015 asistam si incurajam campionii Romaniei la finala Campionatului National de Alergare Montana 2015, iar duminica 9 august alergam la inaltime SkyRace-ul pe unul din cele mai frumoase trasee din Bucegi.

VERTICAL

Pe distanța de 5.4 km, cu o diferență de nivel de 1250 m.

Vezi traseu

SKYRACE

Pe distanța de 31 km, cu o diferență de nivel de 2100 m.

Vezi traseu

Cele doua concursuri se desfășoară pe trasee unice, cunoscute tuturor iubitorilor de munte din România.

Cursa de SkyRace  se desfășoară pe poteci de munte cu zone tehnice, cu lanțuri, zone alpine cu peisaje splendide. Acest traseu reprezintă o îmbinare perfectă pentru cei care urmăresc să își facă debutul în skyrunning.

Vertical-ul are loc pe deja vestitul traseu turistic Jepii Mici, cu scopul declarat de a fi o competiție la care efortul concurenților să fie maxim, iar scopul final acela de a doborî RECORDUL NAȚIONAL stabilit de Ionut Zincă în 2013.

 

 

 

VTRB 2013: 93 de participanti, castigatorul la Masculin a fost Ionut Zinca – 52 minute 32 secunde (Record National), castigatoare la Feminin a fost Iulia Gainariu – 1 ora 10 minute 11 secunde.

VTRB 2014 powered by The North Face : 152 de participanti, castigatorul la Masculin a fost Silviu Balan - 1 ora 1 minut 43 secunde, castigatoare la Feminin a fost Iulia Gainariu – 1 ora 16 minute 47 secunde.

Zona de start/sosire este diferită pentru cele două competiții, pentru SkyRace startul va fi antologic, din centrul orașului Bușteni, din fața Primăriei, iar pentru Vertical păstrăm tradiția startului de la Telacabina Bușteni.

Ambasadorul Bușteni SkyRace  2015 este Ionut Alin Zinca, cel mai bun produs al alergării montane românești, al doilea în 2013 și 2014 în clasamentul skyrunningului mondial, el fiind și cel care a venit cu propunerea de a realiza acest eveniment.

 


Scopul nostru este acela de a contribui la trecerea alergatorilor montani de la etapa de trailrunneri la cea de skyrunneri.
Provocarea noastră pe termen lung este însa de a face din Busteni SkyRace un punct remarcat pe harta skyrunningului international.

"Din înaltimi ametitoare, mândri si falnici, vesnici si fascinanti, dominând nemarginirea de veacuri, ne vor privi mereu statornici, Muntii Bucegi!"
Alearga in capitala muntilor! In weekendul 07-09 august la Busteni SkyRace!

Inscrie-te acum!
Translate »