SKYRACE

Distanta: 31 km si 2100 metri diferenta de nivel
Categoria: Skyrunning, foarte dificil
Start: Duminica, 9 august 2015, ora 9:00 din fata Primariei Busteni
Timp limită intermediar 1 - Pichetul Rosu: 9km/900m: 2 ore
Timp limită intermediar 2 - Cabana Malaiesti: 12km/1200m: 3 ore
Timp limită final: 7 ore
Teren: 3 km asfalt, 16 km poteca de munte, 12 km de zona alpina
Puncte de susținere: 6 puncte de susținere (hidratare, alimentare, orientare)
Marcaj: banda de semnalizare
Experienta montana: recomandata


Am realizat pentru dumneavoastră o hartă interactivă, care să vă permită o cât mai bună întelegere și însușire a traseului de concurs:

  • Puteți exporta track-ul în ce format doriți, tot ce trebuie să faceți este să bifați tipul de fișier dori și apoi să dați click pe butonul ”Ok”.
  • Puteți observa profilul traseului în partea stângă a hărții, iar plimbând cursorul pe profil veți vedea altitudinea și distanța pe track-ul cursei.
  • Pentru a vizualiza traseul in Google Maps – click pe More și apoi click pe Google Maps.
  • Pentru borne kilometrice – bifați butonul ”kilometre”.
  • Aveți posibilitatea de a da ”zoom”, dar și de a schimba tipul afișării hărții (layers). Pentru a schimba layerul, dați click pe iconița de Layer.
  • Pentru informații complete legate de hartă și profil dați click pe butonul ”Details”.
  • În colțul din dreapta-sus al paginii puteți observa un QR Code, pe care vă invităm să îl scanați folosind aplicația telefonului dumneavoastră pentru a avea harta și pe telefon.

 

Descriere traseu:

Busteni SkyRace parcurge zona superba de la baza munților Bucegi, pana la cabana Malăiesti, urca pe Vârful Omu, pentru a cobori apoi spre finishul din fata Primariei Busteni, prin Valea Cerbului si Poiana Coștilei.

Este un traseu format din doua parti care se despart in Poiana Costilei, punct comun la dus si la intors, o bucla care contine Cabana Malaiesti, Varful Omu si poteca de legatura dintre Busteni si Poiana Costilei, un traseu de 31km cu o diferenta de nivel de aproximativ 2100 m +/-, un traseu cu o vizibilitate extraordinara ce intra in zona nordica a muntilor Bucegi, unde vei descoperi peisaje salbatice si spectaculoase, un traseu dificil si tehnic recomandat celor cu experienta montana si/sau celor foarte bine pregatiti fizic/psihic si celor care doresc sa-si cunoasca sau sa-si depaseasca limitele.

Participantii vor avea de parcurs doua sectiuni importante (una pana la Cabana Malaiesti cu 1200 m diferenta de nivel, iar cea de a doua spre  Vf. Omu cu 800 m diferenta de nivel), urmate de o a treia, care cuprinde coborarea abrupta de pe Valea Cerbului si zona rapida dintre Poiana Costilei si Orasul Busteni.

Startul se da din fata Primariei Busteni, se alearga 1 km pe asfalt, prin oras pana la Caminul Alpin, de unde se intra pe poteca marcata turistic spre Poiana Costilei primul punct de hidratare-1 de la kilometrul 5.

Din Poiana Costilei continuam pe poteca turistica de legatura spre Pichetul Roșu (punct de orientare-2, la 9km/900m, timp limita intermediar 2 ore) de unde cotim la stânga, tot pe poteca turistică, spre cabana Malaiești. Trecem de punctul numit La Prepeleac, unde continuăm spre dreapta, pe o zona care trece pe sub abruptul Bucșoiului, ne folosim de lanțuri și trecem câteva podețe până la Cabana Mălăiești (punct de revitalizare-3, la 12km/1200m, timp limita intermediar 3 ore).

De la Cabana Mălăiești începe partea alpină a traseului, prin Valea Mălăiești, trecând prin două căldări glaciare specifice zonei nordice a Munților Bușteni, intrând apoi pe Hornul Mare. Se urcă foarte abrupt și se recomandă atenție ridicata deoarece se pot dizloca pietre care pot periclita siguranța celor din spatele dumneavoastra.

Se ajunge in creasta unde facem stanga cu directia precisa Cabana si Varful Omu (punct de hidratare-4, 19km/2000m) atingand cel mai inalt punct din Muntii Bucegi.

De pe Varful Omu intram pe Valea Cerbului, alergam serpentinele de pe versantul stang pana in fundul caldarii superioare. Coborarea este tehnica si necesita atentie sporita, trecand de pe o partea pe alta a firului vaii, pentru ca apoi sa intre in padure si dupa inca o scurta urcare sa reajungem in Poiana Costilei (punct de hidratare-5, 27km/2000m).

Din Poiana Costilei revenim pe poteca pe care am parcurs prima parte a traseului, de data aceasta in coborare rapida, poteca permitand o viteza ridicata de alergare, desi pana la intrarea in Busteni mai urcam aproape 100m de nivel.

Iesim de pe poteca la Caminul Alpin si intram pe asfalt, facem dreapta si in viteza parcurgem ultimul kilometru de asfalt, in coborare spre, Primaria Orasului Busteni (Finish, punct de revitalizare-6), unde veti fi intampinati de suporteri, prieteni si locuitorii orasului Busteni.

 

BUSTENI SKY RACE®2015

 

Translate »